TISP-Quiz   

Afstandsonderwijs

Beste leerling

Vanaf vandaag is de paasvakantie gedaan. Hopelijk heb je toch wat kunnen genieten van de lentezon, leuke activiteiten gedaan en af en toe wat ontspanning gehad. Het zal voor iedereen beslist anders zijn geweest dan tijdens een normale paasvakantie.

Op dit moment heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist de scholen gesloten te houden tot zondag 3 mei. We bereiden ons en jullie daarom voor om op maandag 4 mei misschien terug echt te starten met school.

De lessen starten wel terug vanaf morgen, niet op school, maar bij jullie thuis.

We willen terug wat regelmaat en routine bieden zodat jullie per dag zo'n 4 uren voor school bezig zullen zijn.

Vanaf vandaag vinden jullie in de schoolagenda op Smartschool een hele lesweek. Hier staan voor ongeveer 20 uren per week taken, opdrachten, live lessen, vraag sessies, contact sessies,... gepland.

In de bijlage vinden jullie ook nog een weekplanning om alle taken en opdrachten voor de hele week te kunnen plannen.

We geven graag nog een aantal tips mee om de eerste lesweek goed te beginnen:

 • Zoek een plaats in huis waar je rustig kan werken en eventueel je schoolspullen kan laten liggen. Dit kan je bureau op je slaapkamer zijn, de grote tafel in de eetkamer, de tafel in de keuken,...
 • Maak een weekplanning met alle informatie die je vindt in je smartschoolagenda (taken, toetsen, LIVE lessen, contactsessies, deadlines,...). Print hem en hang de planning ergens op (bv. op de ijskast, op de deur van je kamer, aan je bureau). Zo weet jij precies wat je moet doen maar ook je ouders, broers of zussen. Taken en opdrachten die klaar zijn, kan je markeren of doorstrepen. Doorstreep ook de dag die voorbij is. Alles wat afgerond of klaar is doorstrepen geeft ons een leuk gevoel en extra energie om aan iets nieuw te beginnen.
 • Kijk goed na wanneer je live of digitaal aanwezig moet zijn voor een live sessie of les met je leerkracht. Hier heb je een PC, laptop, tablet, chromebook, I-phone voor nodig om in te loggen en de les te volgen. De leerkracht neemt normaal de les ook op en zal aan jullie laten weten waar je deze opgenomen les kan vinden. Het is natuurlijk altijd beter om de les live te volgen. Op deze manier kan je dadelijk vragen stellen, je medeleerlingen eventueel spreken of elkaar nog eens te zien.
 • We bieden taken, opdrachten,... aan voor ongeveer 4 uren per dag. Je mag ook langer werken maar je zou minstens 4 uren voor school moeten bezig zijn per dag.
 • Voor sommige klassen is er misschien op sommige dagen minder dan 4 uren schoolwerk omdat er bv de hele dag normaal praktijk gepland staat. Ook de praktijkleerkrachten zullen jullie opdrachten en taken geven. Dit kan misschien een filmpje zijn of website waar je zelf meer uitleg krijgt over een praktijkvoorbeeld.
 • Je zou elke dag voor school moeten werken, je kan niet de taken en opdrachten uitstellen tot vrijdag of het weekend, dan wordt het veel te veel. De volgende week staan er alweer nieuwe taken en opdrachten gepland. Het is belangrijk dat je terug routine en structuur krijgt in je dag. Er staan vaak deadlines bij taken en opdrachten, plan ze zo in dat je ze makkelijk kan halen. Je hebt zeker tijd genoeg gedurende een hele dag.
 • Plan de momenten dat je voor school wil werken zelf in. Voor sommige leerlingen gaat dit het beste in de voormiddag. Dan ben je nog fris en geconcentreerd. Niet iedereen kan thuis in de voormiddag werken omwille van werk van ouders, broers of zussen of andere taken in het gezin. Spreid je schoolwerk over de dag. Bv. een deel in de voormiddag, een deel in de namiddag en eventueel een deel in de vroege avond.
 • Zelf aan de slag gaan vergt heel wat discipline en doorzettingsvermogen. Neem dus zeker ook af en toe een pauze. Zet een timer met afloopklok van maximum 50 minuten. Neem dan 10 minuten pauze en doe nadien terug verder. Heb je een hele voormiddag gewerkt, neem de namiddag dan de tijd om iets leuk te doen en je te ontspannen.
 • Ga zeker ontspannen slapen zodat je er de volgende dag weer tegen kan. Probeer elke dag op eenzelfde moment op te staan en te gaan slapen. Probeer te starten voor school om 09u00 en zeker af te ronden om 21u00.
 • Indien je een taak of opdracht niet begrijpt, is er steeds de leerkracht die je verder kan helpen. Leerkrachten zijn niet 24/24 bereikbaar. Sommige leerkrachten spreken een vast contactmoment af met jullie wanneer je hen zeker kan bereiken.
 • Probeer zeker ook de opgave goed te lezen en al eens verder te kijken. Soms staat het antwoord op je vraag een beetje lager. Lees ook de hele opgave zodat je meerdere vragen kan bundelen en ze dan ook samen kan doormailen of kan stellen aan de leerkracht. 5 Aparte mailtjes sturen is erg verwarrend voor de leerkracht en jezelf. 1 Mailtje is makkelijker voor jou en de leerkracht om alles te beantwoorden en je verder te helpen.
 • Misschien kan een medeleerling je ook verder helpen met een taak of opdracht. Samen weet je meer of kan je elkaar wat op weg helpen. Zo heb je ook contact met vrienden van je klas.
 • Al je leerkrachten doen hun best om jou vanop afstand verder te helpen. Daarom vragen we ook aan jullie om je best te doen om samen deze weken aan te pakken.

Samen gaat dit zeker lukken! Het is voor iedereen een ongekend avontuur maar je leerkrachten zullen dit avontuur samen met jullie ondernemen en jullie gids zijn.

Indien je in deze periode graag met iemand anders dan je leerkracht wil praten of extra hulp wil, stuur dan zeker een mailtje aan de leerlingbegeleiding (Mr Conderaerts voor het 1ste, 2de en 3de jaar/ Mr Rutten voor het 4de, 5de, 6de en 7de jaar/ Mevr. Vande Look voor extra hulp met plannen, leren leren, of extra zorg).

Wil je met iemand praten van buiten de school dan kan je een mailtje sturen naar Joost Nulens (CLB).

Ook de directie kan je misschien ergens mee helpen of jullie wat meer informatie geven. Mr Verbeeck is de directeur voor het 1ste, 2de en 3de jaar. Mevr. Berthels is de directeur voor het 4de, 5de, 6de en 7de jaar.

Veel succes met de komende 2 weken afstandsonderwijs. We kunnen dit samen zeker aan!

Hou het gezond en veilig en volg de maatregelen goed op.

Met vriendelijke groeten Het directieteam

Laatste TISP-nieuws