Veiligheid bij machines

Op 16 januari zijn onze leerlingen van het 6de jaar Elektromechanica en Elektrotechnieken naar ANTTEC in Antwerpen afgezakt en volgden zij de cursus "Machine veiligheid".

Het doel van het veiligheidscircuit:

• De machine moet bij bevel veilig stoppen,
  • Het starten moet belet worden wanneer de machine niet veilig is.

Onze leerlingen moeten eerst bestuderen hoe gevaarlijk de machine is. Naargelang de gevarenzone wordt eerst de ernst en de frequentie van de mogelijke verwondingen bepaald. Daarna bepalen ze de Performance Level, opgesteld volgend Europese normen.

Volgens het Performance Level wordt bepaald in welke categorie de beveiliging opgebouwd moet worden. Een belangrijke ingreep is het aanpassen van de sturing om de machine te laten werken. Techniekers hebben een belangrijke functie! Ze zijn verantwoordelijk voor de aanpassingen aan de machine.

LINK: Anttec