Oud-leerling Yelle Slegers gestart met opleiding in Berlijn

Yelle Slegers studeerde vorig schooljaar af op onze school in de richting elektrotechnieken. Na een selectieprocedure bij Siemens België was Yelle geselecteerd om een opleiding te mogen volgen bij Siemens Duitsland. Op 3 oktober kwam Yelle op bezoek. De leerlingen van 7PA hadden veel vragen over Yelle zijn Duits avontuur:

Wanneer ben je begonnen met je opleiding?
Yelle: Ik ben op 29 juli met het vliegtuig vertrokken naar Berlijn. Daar moest ik met de metro naar het stadsdeel Berlin-Spandau waar ik een eigen studio heb gekregen. We zijn eerst begonnen met een heel intensieve cursus Duits van 7 weken.

Wat is dat eigenlijk voor een opleiding?
Yelle: Eerst volgen we met een internationale groep van 18 studenten een brede basisopleiding elektriciteit en elektronica, ook zijn er 18 studenten elektromechanica. Dit is best wel moeilijk omdat de lessen uitsluitend in het Duits worden gegeven. In het tweede jaar wordt er meer rond projecten gewerkt op de werkvloer en in het bedrijf. Mijn hoofdvak zal energiemanagement voor hoogspanningsnetten worden.

Heb je ook praktijk?
Yelle: We hebben een blok van 2 weken theorie. De lessen starten om 8 uur en eindigen om 15 uur. Dan hebben we 2 weken praktijk, van 7 tot 15 uur.

Wat voor werk ga je later doen?
Yelle: Na mij opleiding krijg ik van Siemens België een paar voorstellen waarvan zij denken dat de jobinhoud het best bij mij past. Zo kan het zijn dat ik ga werken in de sector van hoogspanningsinstallaties in West-Afrika.

Zijn het moeilijke lessen?
Yelle: Duits is wel pittig. Door mijn opleiding elektrische installatietechniek op Sint Paulus is de theorie op zich voor mij in het begin nog herhaling. Zo kan ik mij goed concentreren om de Duitse technische termen te leren.

Waar komen je medestudenten vandaan? Zitten er ook meisjes in de klas?
Yelle: In onze groep zitten 8 meisjes. Mijn medestudenten komen uit Spanje, Italië, Bulgarije, Tsjechië, Groot-Brittannië, Algerije, Egypte, Iran, Zuid-Afrika, Saudi-Arabië, Angola, Mozambique en Portugal.

Mogen jullie lessen skippen?
Yelle: Dan moeten we een ziekenbriefje binnenbrengen. Zonder briefje zijn we 4 uur loon kwijt per gemiste les en krijgen we een berisping.

Loon? Word je dan betaald om les te volgen?
Yelle: Naast een maandelijkse vergoeding betaalt Siemens de huur van mijn studio en de vaste kosten. Ook heb ik een laptop ter beschikking, maar die moet in het leslokaal blijven. Ik mag ook 4 keer per jaar op kosten van Siemens naar België vliegen.

Wat doe je buiten de lessen? Kook je ook zelf?
Yelle: Tot nu: taken voor Duits maken! ’s Middags gaan we meestal in de kantine eten. Je kan daar lekker eten voor weinig geld. ’s Avonds eet ik een boterham of maakt iemand iets klaar uit zijn eigen land. We hebben allemaal een studio in hetzelfde gebouw, dus eten we soms met een paar studenten samen. Berlijn is een mooie en hippe stad. We hebben Checkpoint Charlie bezocht, de Reichstag en ik heb met een paar studenten het plan om samen naar Warschau te vliegen. Ze hebben er ook grote ‘Clubs’ waar allerlei soorten muziek worden gespeeld.

Wanneer ga je terug naar Berlijn?
Yelle: Vanavond zit ik al terug op het vliegtuig. Morgenvroeg om 7 uur begint mijn eerste les praktijk. Ik ben benieuwd.